Ικανοποιημένες από φίλους και οικογένεια, αλλά όχι από τη δουλειά και τις απολαβές τους δηλώνουν στην πλειοψηφία τους οι γυναίκες σε έρευνα που εκπόνησε η εταιρεία «About people» για λογαριασμό του «Vouli Watch».
Στα ερωτηματολόγια απάντησαν 403 γυναίκες, 18 έως 55 ετών, από όλη την Ελλάδα. Προσδιορίζοντας την ικανοποίησή τους από τη ζωή 44,9% απαντά «αρκετά», 11,4% «πολύ», ενώ 33,3% «λίγο» και 9,5% «καθόλου». Περισσότερο ευχαριστημένες παρουσιάζονται οι νεαρότερες, 18-24 ετών, ενώ οι άνω των 45 δηλώνουν μη ικανοποιημένες κατά 53,9%. «Ρυθμιστικός» παράγοντας ευτυχίας μοιάζει να είναι η σχέση ή συμβίωση και η εργασία, αλλά όχι ο γάμος. Η εργασία και η οικονομική κατάσταση αποτελούν την «αχίλλειο πτέρνα» της σύγχρονης Ελληνίδας. Ετσι, κατά 53,2%, δεν είναι ευχαριστημένες από τη δουλειά τους. Πιο αδικημένες νιώθουν όσες είναι μεταξύ 25 και 34 ετών (60,7%), όσες ζουν στην Αττική (56%) και οι μητέρες (64,4%). Το βιοτικό επίπεδο απέχει μακράν από το ευκταίο για το 70%. Αν, πάντως, εμφανιζόταν το τζίνι με το μαγικό ραβδί, όλες οι γυναίκες ανεξαιρέτως θα ζητούσαν βελτίωση των οικονομικών τους.
Ευτυχώς, όμως, η ζωή δεν είναι μόνον δουλειά… Ικανοποιημένες από την κοινωνική τους ζωή δηλώνει το 64,6%. «Πρωτοστατούν» όσες ζουν εκτός Αττικής και είναι σε σχέση. Χαρά από την οικογενειακή ζωή αντλεί το 70%, ανεξαρτήτως μάλιστα οικογενειακής κατάστασης. Αν και οι παντρεμένες προηγούνται, ακόμα και το 66,7% των άτεκνων δηλώνει ότι απολαμβάνει την οικογενειακή τους ζωή. Οι μισές γυναίκες (50,6%) εμφανίζονται ικανοποιημένες από την ερωτική τους ζωή, με εκείνες μεταξύ 35 και 44 ετών να προηγούνται. Οι μικρότερες (18-24) και οι μεγαλύτερες (45-55) ζητούν τόνωση της ερωτικής τους ζωής, ενώ εκείνες της λεγόμενης παραγωγικής ηλικίας επιθυμούν αναβάθμιση της εργασίας τους. Επίσης, οι ελεύθερες εύχονται έναν έρωτα, οι δεσμευμένες έναν γάμο και οι παντρεμένες… βελτίωση της εμφάνισής τους!
«Η μάχη των φύλων», πάντως, καλά κρατεί, με 42,1% των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι οι άνδρες ευνοούνται στις προσλήψεις, στην επαγγελματική ανέλιξη (61,3%), στις αμοιβές (46,4%, αν και ένα 33,9% απαντά ότι αμείβεται ισότιμα). Η πεποίθηση ότι η καριέρα είναι εχθρός της οικογένειας επιβεβαιώνεται από το 72,3%. Μια στις δύο γυναίκες θα δεχόταν να διακόψει την καριέρα της για να αφοσιωθεί στην οικογένεια, αν ο σύντροφός της αναλάμβανε τις οικονομικές τους υποχρεώσεις. «Αξιοσημείωτο είναι ότι 1 στις 3 γυναίκες δηλώνει πρόθυμη να γίνει εκείνη ο “κυνηγός” που θα εργάζεται εκτός σπιτιού, τη στιγμή που ο άνδρας της θα μείνει σπίτι να φροντίζει την οικογένεια» σχολιάζει ο κ. Πέτρος Ιωαννίδης, διευθυντής της «About people». «Φαίνεται ότι αναγνωρίζουν τη δυσκολία του εγχειρήματος “οικογένεια” και νιώθουν ότι, αν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα, αξίζει ο ένας εκ των δύο να μείνει στο σπίτι».