Open Close

Πρόσκληση για συμμετοχή στο Μαθητικό Κοινοβούλιο της Επιστήμης

Μία καινοτόμα εκπαιδευτική δράση η οποία συνδυάζει τη δημιουργικότητα, τη φαντασία, τις προσωπικές δεξιότητες, τη διαδραστικότητα, την ενεργή συμμετοχή και τις δημοκρατικές διαδικασίες υλοποιείται από τη Science View, με τη συνδρομή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών- Τμήμα ΦΠΨ. Πρόκειται για τη δράση «Ελληνικό Μαθητικό Κοινοβούλιο της Επιστήμης», το οποίο αποτελεί μέρος της πανευρωπαϊκής δράσης «Eυρωπαϊκά Μαθητικά Κοινοβούλια της Επιστήμης» (European Student Parliaments on Science) στην οποία μετέχουν χώρες της Ευρώπης. Μαθητές Λυκείου μετέχουν σε πραγματικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες, ενώ δρουν ως ερευνητές επιστημονικών θεμάτων με την αρωγή διακεκριμένων ειδικών και ακαδημαϊκών. Το Ελληνικό Μαθητικό Κοινοβούλιο της Επιστήμης, το οποίο υποστηρίζεται ενεργά από τοΚοινωφελές

Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, στοχεύει στην ενίσχυση του διαλόγου και την ανταλλαγή απόψεων και γνώσεων ανάμεσα στους μαθητές και τους επιστήμονες, εμπλέκοντας τα παιδιά στις διαδικασίες του κοινοβουλευτισμού σε θέματα που καλύπτουν ποικίλους τομείς της επιστήμης και της έρευνας.

Η πρώτη διοργάνωση
Στην Ελλάδα διοργανώθηκε για πρώτη φορά από τη Science View με την αρωγή του Τμήματος ΦΠΨ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κατά το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014, με μεγάλη επιτυχία, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η προετοιμάσια για την επόμενη διοργάνωση της σχολικής χρονιάς 2015-2016. Τον πρώτο χρόνο μετείχαν μαθητές και εκπαιδευτικοί από σχολεία, κυρίως, της Αττικής. Το κοινοβούλιο εξέλεξε πέντε μαθητές οι οποίοι εκπροσώπησαν τη χώρα μας τον Ιούνιο του 2014 στο «Ευρωπαϊκό Μαθητικό Κοινοβούλιο της Επιστήμης» στην Κοπεγχάγη. Το κείμενο των τελικών συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Μαθητικού Κοινοβουλίου Επιστήμης παραδόθηκε στον Επίτροπο Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
2015-2016, «Το μέλλον του Ανθρώπου»
Φέτος, μέσω online πλατφόρμας, θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σχολεία από ολόκληρη την Ελλάδα. Η κεντρική θεματική ενότητα για το 2015-2016 είναι «Το μέλλον του Ανθρώπου». Σε αυτήν περιλαμβάνονται πέντε υποενότητες, από τις οποίες η κάθε σχολική ομάδα μαθητών με την καθοδήγηση ενός καθηγητή μπορεί να επιλέξει μια:
•    Ο Ανθρώπινος Εγκέφαλος
•    Υγιεινή ζωή και διατροφή – αλλά με ποιόν τρόπο;
•    Βλαστικά κύτταρα – έχουν τη λύση για όλα;
•    Ο «ενισχυμένος» άνθρωπος: η βελτιστοποίηση του ανθρώπου
•    Μίμηση της φύσης
Χρονοδιάγραμμα
Από την 1η Νοεμβρίου 2015, οπότε θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τα σχολεία, έως την 1η Μαρτίου 2016 θα γίνει η προετοιμασία των μαθητών στις θεματικές ενότητες που θα έχουν επιλέξει, καθώς και τα επιμορφωτικά εργαστήρια εκπαιδευτικών και οι επισκέψεις διοργανωτών & επιστημόνων (μέντορες) στα σχολεία, ώστε να παρέχουν την απαραίτητη συνδρομή στους συμμετέχοντες.
Σε μια 3ήμερη εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί από 21 έως 23 Μαρτίου 2016(ενδεικτικό πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε εδώ), οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να συνδιαλεχθούν με επιστήμονες, εξειδικευμένους σε κάθε θεματική και να ανταλλάξουν ιδέες και προτάσεις, με σκοπό να τις καταγράψουν στην τελική τους αναφορά. Θα υπάρξουν ομάδες μαθητών – μια ομάδα ανά θεματική- που θα προέρχονται από διαφορετικά σχολεία και θα συζητήσουν το θέμα που έχουν επιλέξει. Θα καταλήξουν σε ένα τελικό παραδοτέο (report), όπου θα αποτυπωθούν οι τελικές ιδέες των παιδιών για το θέμα. Επιπλέον, θα πραγματοποιήσουν ένα ψήφισμα, για να εκλεγεί ένας μαθητής από κάθε ομάδα. Στη συνέχεια θα επιλεγούν μαθητές– ένας για κάθε θεματική περιοχή- για να εκπροσωπήσουν τις ομάδες τους στο Euroscience Open Forum – ESOF, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Μάντσεστερ της Μ. Βρετανίας, τον Ιούλιο του 2016 (22-27/7/2016). Το ESOF αποτελεί το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό συνέδριο για επιστήμονες και ερευνητικούς οργανισμούς σε όλα τα επιστημονικά πεδία. Εκεί θα συγκεντρωθούν οι μαθητές από τα μαθητικά κοινοβούλια των συμμετεχόντων χωρών, θα συζητήσουν τα θέματά τους και θα συνδιαλεχθούν με επιστήμονες διεθνούς φήμης. Τα Eυρωπαϊκά Μαθητικά Κοινοβούλια της Επιστήμης συντονίζονται από το ίδρυμα Wissenschaft im Dialog και έχουν λάβει χρηματοδότηση από τα ιδρύματα Robert Bosch Stiftung και το Bayer Science & Education Foundation.
Δηλώστε συμμετοχή έως τις 31 Οκτωβρίου 2015, συμπληρώνοντας τη φόρμα που θα βρείτε.

Περισσότερες πληροφορίες: Ελληνικό Μαθητικό Κοινοβούλιο της Επιστήμης European Student Parliaments on Science Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση Science View ΕΚΠΑ-Τμήμα ΦΠΨ Επικοινωνία info@scienceview.gr τηλ. 210 9231955

 

 

Πηγή:dictyo.gr

Comments are closed.