Το Εργαστήριο Ψυχολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης της Σχολής Επιστημών της Αγωγής διαμόρφωσε ένα φυλλάδιο με οδηγίες προς τις φοιτήτριες και τους φοιτητές, οι οποίες έχουν στόχο να διευκολύνουν την αντιμετώπιση της μοναξιάς.
Οι οδηγίες που περιέχονται στο φυλλάδιο αυτό είναι βασισμένες στην ελληνική και διεθνή έρευνα και εμπειρία. Έχουν, επίσης, προκύψει από εκτενείς συνεντεύξεις με φοιτήτριες και φοιτητές στην Ελλάδα, στις οποίες διαπιστώθηκαν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της μοναξιάς στη νεανική ηλικία ή, αλλιώς, αναδυόμενη ενηλικίωση και, ειδικότερα, στο φοιτητικό πληθυσμό.
Η μοναξιά, ως ουσιώδης και πανανθρώπινη εμπειρία της ανθρώπινης ύπαρξης, είναι επώδυνη και δυσφορική. Η έντονη και χρόνια μοναξιά σχετίζεται με δυσκολίες προσαρμογής και προβλήματα ψυχοσωματικής υγείας. Ωστόσο, ως ηθελημένη μοναχικότητα, είναι δυνατόν να έχει δημιουργικές και ευεργετικές όψεις. Οι οδηγίες του φυλλαδίου αποσκοπούν να ενημερώσουν τις φοιτήτριες και τους φοιτητές για τη φύση της μοναξιάς και τα βασικά γνωρίσματά της, ιδιαίτερα κατά την αναπτυξιακή περίοδο που διανύουν, ώστε να διευκολυνθεί η αναγνώριση και αποδοχή της εμπειρίας αυτής. Επιπλέον, περιγράφονται συνήθεις αναποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισής της και προτείνονται εναλλακτικοί, λειτουργικοί τρόποι. Τέλος, παρουσιάζονται πλευρές της ηθελημένης μοναχικότητας, οι οποίες έχουν ευεργετική επίδραση στην ανάπτυξη της προσωπικότητας, τη δημιουργία και την κοινωνική προσφορά.
Το φυλλάδιο επιμελήθηκε η Καθηγήτρια Ευαγγελία Γαλανάκη και είναι διαθέσιμο στηνιστοσελίδα του Εργαστηρίου Ψυχολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης.