Σε ευθεία σύγκρουση έρχονται τα Φροντιστήρια με το υπουργείο Παιδείας μετά την ανακοίνωση του πολυνομοσχεδίου, το οποίο ρυθμίζει και θέματα της υποστηρικτικής εκπαίδευσης που έχουν να κάνουν με το ωράριο λειτουργίας, αλλά και τις αργίες.
Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο ορίζει πως «οι ημέρες διακοπών και αργιών των Φροντιστηρίων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Κέντρων Ξένων Γλωσσών καθορίζονται ως εξής:
Α. Διακοπών:
Ι) Χριστουγέννων, από την 24η Δεκεμβρίου μέχρι και την 7η Ιανουαρίου
ΙΙ) Πάσχα, από τη Μεγάλη Δευτέρα μέχρι και την Κυριακή του Θωμά Β.
Αργιών:
Ι) όλες τις Κυριακές
ΙΙ) τις θρησκευτικές γιορτές των Τριών Ιεραρχών και του Αγίου Πνεύματος
ΙΙΙ) τις εθνικές επετείους της 28ης Οκτωβρίου και 25ης Μαρτίου
IV) 17η Νοεμβρίου
V) την Καθαρά Δευτέρα
VI) την 1η Μαΐου
VII) την κατά τις ισχύουσες διατάξεις ημέρα αργίας για την έδρα κάθε φροντιστηρίου και κέντρου ξένων γλωσσών λόγω τοπικής θρησκευτικής ή εθνικής γιορτής
VIII) τη γιορτή Κοιμήσεως της Θεοτόκου.»
Η συγκεκριμένη ρύθμιση αποτελεί casus belli για τα Φροντιστήρια, καθώς όπως τονίζουν τα μέλη της Ομοσπονδίας τους διεξάγουν διαγωνίσματα πολλές φορές και Κυριακή, όπου, όπως αναφέρουν επιτηρούν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες ή αμείβουν το διοικητικό προσωπικό για επιτήρηση, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Οι Φροντιστές υποστηρίζουν πως αν παραμένουν (δια νόμου) κλειστά για 15 μέρες Χριστούγεννα και Πάσχα τότε θα διογκωθεί το φαινόμενο της εκπαιδευτικής παραοικονομίας των μαύρων ιδιαίτερων μαθημάτων, σε ένα περιβάλλον αθέμιτου ανταγωνισμού.
Θεωρούν μάλιστα σίγουρο πως οι επιχειρήσεις εκπαίδευσης θα υποχρεωθούν να προβούν σε απολύσεις, λόγω της διαρροής μαθητών προς την παραοικονομία, άλλα και της μείωσης των εσόδων από το μεγάλο διάστημα διακοπών. Το Δ.Σ της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας με ανοικτή επιστολή τους προς τον υπουργό Παιδείας, τον πρωθυπουργό και όλα τα κόμματα χαρακτηρίζουν προσβλητική την αναφορά του υπουργού Παιδείας κατά την παρουσίαση του πολυνομοσχεδίου, πως τα Φροντιστήρια «είναι πληγή που πρέπει να γιατρευτεί» και ζητούν άμεση συνάντηση με τον κ. Μπαλτά, πριν το πολυνομοσχέδιο έρθει για συζήτηση στη Βουλή.
Μάλιστα θεωρούν επιβεβλημένη την παρουσία τους στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής κατά τη διάρκεια της ψήφισης του.
Διαβάστε την επιστολή της ΟΕΦΕ στο news247.gr