Open Close

Νέα οργανογράμματα, αξιολόγηση και τρία στάδια κινητικότητας χωρίς απολύσεις.

Σαρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο προετοιμάζει η κυβέρνηση. Το σχέδιο περιλαμβάνει αλλαγές στα οργανογράμματα των υπουργείων, νέα συστήματα αξιολόγησης και επιλογής προϊσταμένων, καθώς και τρία κύματα κινητικότητας για την αξιοποίηση προσωπικού.

Όπως αναφέρει το Έθνος της Δευτέρας, στην ανασυγκρότηση του κρατικού μηχανισμού θα συνεισφέρουν με την τεχνογνωσία τους ειδικοί από Γαλλία, Δανία και ΗΠΑ.Σχετικά με την κινητικότητα, το πρώτο κύμα αφορά την επανατοποθέτηση των 3.900 που είναι σε διαθεσιμότητα, το δεύτερο τη σταδιακή τοποθέτηση των 6.000 αδιόριστων του ΑΣΕΠ και το τρίτο (στα τέλη του 2015 ή τις αρχές του 2016), όπου θα καλυφθούν οι ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό με μετακίνηση προσωπικού από όλο το Δημόσιο.

Η κινητικότητα θα έχει εθελοντικό, αλλά και υποχρεωτικό χαρακτήρα στις περιπτώσεις που γίνεται μεταφορά αρμοδιοτήτων από τη μία δομή στην άλλη.

Το νέο σύστημα αξιολόγησης αναμένεται μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού. Δεν θα περιλαμβάνει γραπτές εξετάσεις, αλλά σταθερά κριτήρια για την αξιολόγηση των υποψηφίων για βαθμολογική ή μισθολογική προαγωγή.

Εξετάζεται, το γαλλικό μοντέλο, βάσει του οποίου επιλέγονται από τον προϊστάμενο οι τρεις καλύτεροι ανά υπηρεσία και κατόπιν οι εργαζόμενοι στη συγκεκριμένη διοικητική μονάδα καλούνται να επιβεβαιώσουν ή να απορρίψουν την εισήγηση του προϊσταμένου τους.

Newsroom ΔΟΛ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις, αλλά η κινητικότητα και η αξιολόγηση θα συνεχιστούν. Στο πλαίσιο αυτό ετοιμάζεται να ζητήσει τεχνική βοήθεια από τη Γαλλία για την αναδιοργάνωση του Δημόσιου τομέα.

Κάπως έτσι ανοίγει ο δρόμος για μια νέου τύπου αξιολόγηση των υπαλλήλων με το λεγόμενο γαλλικό μοντέλο αξιολόγησης ενώ ταυτόχρονα αλλάζει και ο τρόπος επιλογής προϊσταμένων, αλλά και ο τρόπος λειτουργίας των πειθαρχικών συμβουλίων.

Σύμφωνα με το σχέδιο που ανέπτυξε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γιώργος Κατρούγκαλος, η μεταρρύθμιση που θα επιδιώξει η νέα κυβέρνηση στη Δημόσια Διοίκηση, μετά την αρχική αποκατάσταση των απολυμένων δημόσιων υπάλληλων, θα εξεταστούν εκ του μηδενός οι ανάγκες που καλύπτει κάθε υπουργείο, στη συνέχεια θα θεσπιστεί το προφίλ θέσεων, θα προσδιοριστούν οι ανάγκες και τα καθήκοντα των υπαλλήλων, και μετά θα ακολουθήσει μία πολιτική κινητικότητας.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αλλάξουν ριζικά τα οργανογράμματα των υπουργείων με εκχώρηση αρμοδιοτήτων προς την τοπική αυτοδιοίκηση για την καλύτερη λειτουργία των υπηρεσιών μέσω εξοικονόμησης προσωπικού, ενώ ταυτόχρονα ξεκινάει ένα ευρύτατο πρόγραμμα κινητικότητας, εθελοντικής όπως τονίζουν σε όλους του τόνους στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, έτσι ώστε να εξευρεθεί το απαραίτητο προσωπικό χωρίς επιπλέον προσλήψεις για την καλή λειτουργία των νέων δομών.

Θα υπάρξουν τρία κύματα κινητικότητας με το πρώτο να αφορά στους 3.900 απολυθέντες, το οποίο τοποθετείται ως το τέλος του μήνα, ένα ακόμη κύμα που θα αφορά στους 6.000 επιτυχόντες του ΑΣΕΠ θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες, ενώ ένα τρίτο θα ακολουθήσει στα τέλη του 2015 ή τις αρχές του 2016, όπου αφού καταμετρηθούν οι ανάγκες των υπηρεσιών θα ζητηθεί από τους υπαλλήλους να τις καλύψουν εθελοντικά, έτσι ώστε να καθοριστούν και οι ανάγκες του δημοσίου για να γίνουν στη συνέχεια οι προσλήψεις που χρειάζονται με πιο ορθολογικό τρόπο.

Με στοιχεία από το newsit.gr

http://www.alfavita.gr/

[ Συνέχεια του άρθρου στο: ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ]

Comments are closed.